8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień Zdrowego Jedzenia można obchodzić na wiele sposobów.

Z tej okazji w klasach starszych odbyły się warsztaty, a w oddziałach przedszkolnych i kl. I-III pogadanka, podczas których dzieci dowiedziały się jak należy się zdrowo odżywiać oraz zapoznały się z aktualną Piramidą Zdrowego Odżywiania i Aktywności Fizycznej. Następnie każda klasa ze swoim wychowawcą przygotowała zdrowe śniadanie.

I tak na stole zagościły owocowe sałatki, szaszłyki, płatki kukurydziane, kolorowe kanapki, jogurty, warzywa i owoce. Wszystkie potrawy wyglądały bardzo smakowicie. Było bardzo zdrowo i pysznie.

Na twarzach dzieci gościły uśmiechy. Oczywiście każdy z nas pamiętał o higienicznym przygotowaniu się do śniadania.

Zachęcamy do zdrowego odżywiania każdego dnia.

A.K.